Aberlour – 2000 – 12 years – 46%

Hunter Laing & Company – Douglas of Drumalanrig 
Distilled : June 2000 – Bottled : September 2012 – Cask Number : 9075  – Alcool : 46%

The late Michael Jackson wrote about the whisky from this distillery “Style: Soft, relatively full flavor. Hazel, spices (nutmeg?), clear note of sherry. Drink: With dessert or digestif, depending on the maturity.”

Aberlour distillery
Le village d’Aberlour produit deux spécialités écossaises qui s’accordent parfaitement : les shortbreads (sablés pur beurre) et le whisky. A l’extrémité du village, recluse au fond d’un petit glen, à l’écart de la route, la distillerie pourrait presque passer inaperçue, n’était-ce son nom inscrit en lettres carmin sur la grille. Aberlour serait édifiée sur un ancien site druidique, au confluent de la rivière Spey et de la Lour (en gaélique, la source qui babille). L’eau de source qui ruisselle sur les pentes du mont Benrinnes et descend dans la vallée de la Lour est filtrée à travers d’épaisses couches de tourbe avant d’arriver à la distillerie. Particulièrement douce, elle ne subit aucun traitement.
Distillerie avant-gardiste, Aberlour s’est modernisée avant les autres en 1960 en remplaçant la chauffe à nu par la vapeur, et les cuves de fermentation en bois par des cuves en inox. Cependant, ces améliorations ne viennent pas pour autant supplanter les méthodes traditionnelles, Aberlour utilise encore les mêmes ingrédients qu’un siècle plus tôt et rien ne pourra venir remplacer les mains expertes de ses maîtres artisans.
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The Bottler Hunter Laing – Douglas of Drumlanrig
Hunter Laing – a new company …… since the third generation
Although recently established and operational, Hunter Laing is a continuation of 60 years of experience and mastery in the Whisky.
Stewart Laing did give his middle name, Hunter, to form the name of the Company : Hunter Laing where he is joined by his sons Andrew and Scott, who brought in their own independent bottling company and its brand First Editions in Hunter Laing .
We are pleased to announce that the Douglas of DumlanrigFirst Editions, Sovereign, Hepburn’s Choice and Distiller’s Art in whisky and Kill Devil in single cask bottlings of Rum make part of the portfolio La Boutique du Chemin.
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Speyside
The Speyside is a region that forms a core within the Highlands and that stretches along the Spey River. It goes even further, far beyond the lands of the Spey. Thus, the distilleries placed along Livet, Fiddich, Avon, Lossie, Findhorn and Deveron are also considered as a part of the Speyside. As it is not a geological unit, the boundaries of that region have never been set and sometimes, one could argue about the region from which a distillery comes from. According to the way we establish the boundaries, 63 of the 90 distilleries still in operation in Scotland are in the Speyside.
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Notes de dégustation

Nose : Big & sweet honey on toast + spices apparent.
Palate : Barley sugared hard candy + More spices + Late vanilla.
Finish :  Warmingly spiced + Camphor cough drops & late smoke.

54,60

Sold Out

Weight 1.50 kg
Distillerie

Age

Millésime

Pays

Région

Embouteilleur

Marque

Type de Whisky

Single Cask

Type de fût

Brut de fût

Contenu en cl

Tourbe