Caol Ila – 1996 – 17 years – 50,00%

Douglas La Boutique du Chemin du Old Malt Cask OMC2373
Distilled :  09/1996 – Bottled :  04/2014 – Cask n° : 10446  – Alcool : 50%

Smell a glass of Caol Ila, aromas from sea breeze and smoke remind you that at a time not so remote, when fishing and cutting peat accounted for the bulk of activity in this region.

Caol Ila distillery
Caol Ila (prononcer Kool-ila – terme gaélique pour détroit d’Islay) est une distillerie de whisky située sur l’île d’Islay près de Port Askaig, en Écosse, où il n’est pas rare de voir s’ébattre des phoques.
Pour se rendre à Caol Ila, il faut tourner à gauche, juste avant le coquet port de Port Askaig, et s’aventurer sur la petite route pentue qui serpente jusqu’au bas de la colline. Bien des visiteurs aimeraient élire domicile sur le rivage de Caol Ila, séparée de l’île de Jura par un bras de mer à peine plus large qu’un grand fleuve mais infranchissable les jours de tempête.
Si vous savourez une gorgée de Caol Ila, vous devinerez immédiatement que vous êtes à Islay, mais vous ne pourrez cependant pas forcément identifier la distillerie qui élabore ce malt. Son style est en effet plus rond que bien d’autres single malts distillés dans l’île. Michael Jackson, chroniqueur et expert du whisky, reconnaissait au malt de Caol Ila un style moelleux ainsi que des notes d’huile d’olive caractéristiques.
Humez un verre de Caol Ila ; des arômes de brise marine et de fumée vous rappelleront qu’à une époque pas si éloignée, la pêche et la coupe de la tourbe représentaient l’essentiel de l’activité dans cette région.
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The Bottler Hunter Laing – Douglas of Drumlanrig
Hunter Laing – a new company …… since the third generation
Although recently established and operational, Hunter Laing is a continuation of 60 years of experience and mastery in the Whisky.
Stewart Laing did give his middle name, Hunter, to form the name of the Company : Hunter Laing where he is joined by his sons Andrew and Scott, who brought in their own independent bottling company and its brand First Editions in Hunter Laing .
We are pleased to announce that the Douglas of DumlanrigFirst Editions, Sovereign, Hepburn’s Choice and Distiller’s Art in whisky and Kill Devil in single cask bottlings of Rum make part of the portfolio La Boutique du Chemin.
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Islay, Isle of 
The island of Islay (pronounces Eye-La), the most southerly of all the Hebrides, lies on the east coast of Kintyre.
It is flat, green and largely composed of peat (water on the island is brown with it mixed with peat). The harsh winter winds push the salty clouds far on the island, allowing the peat to soak in water, which is again dried by salty breezes of the sea. All these features make the charm of whiskeys from Islay, of great importance for some and less for others.
It has undoubtedly a privileged position in the world of whisky. The island has nine distilleries in activity and is carried by many whisky’s specialists as an autonomous region. It still remains parts of the installation of two other distilleries, such as warehouses, or in one case, an oven. In the best of times, there were here nearly 26 distilleries.
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Notes de dégustation

Nose : Initially sweet with stewed rhubarb, developing into peat and seaweed.
Palate : Creamy peat, with iodine, seaweed and slight rubber notes.
Finish : Long, lingering and mouth drying, with peat smoke and oak.

115,20

Sold Out

Weight 1.50 kg
Distillerie

Age

Millésime

Pays

Région

Embouteilleur

Marque

Type de Whisky

Single Cask

Type de fût

Brut de fût

Contenu en cl

Tourbe